Manresa conta amb un punt de recàrrega públic i gratuït per a vehicles elèctrics
L´Ajuntament de Manresa va estrenar el més de març passat el primer punt de recàrrega públic i gratuït per a vehicles elèctrics de Manresa, ubicat al carrer Bertrand de Castellbell, proper a la cruïlla amb avinguda Bases de Manresa, al costat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Aquesta instal·lació s´emmarca dins les iniciatives incloses al pla d´acció de les regidories de Medi Ambient i de Mobilitat per donar impuls a la implantació del vehicle elèctric amb l´objectiu de reduir les emissions contaminants i potenciar la mobilitat sostenible a la ciutat de Manresa.
Aquest primer punt de recàrrega municipal se suma a l´oferta privada que s´ofereix a la ciutat en aquests moments, concretament a dos pàrquings públics de titularitat privada (Europa i La Farola) que disposen de punts de recàrrega de vehicle elèctric a la disposició dels seus usuaris, així com altres tres activitats privades que ofereixen als seus clients aquesta opció (un hotel, una gran superfície i un concessionari de vehicles).
La ubicació triada per al primer punt municipal ha estat al costat de la UPC, ja que és una zona d´alta rotació i demanda d´estacionament. L´Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica han treballat des de un primer moment en col·laboració per tal de sumar sinèrgies que ajudin a la difusió i utilització d´aquest punt de recàrrega.
Punt de càrrega simultània per a un cotxe i una moto
El punt de recàrrega es pot utilitzar simultàniament per a un cotxe i per una motocicleta, atès que disposa de dos connectors: un connector Mennekes que permet una recàrrega semi-ràpida, apte per a la majoria de vehicles, en el que s´assoleix una recàrrega complerta en tres hores aproximadament, i un segon connector model Schuko apte per a motocicletes i per a molts models de vehicles. Aquest segon model és el més utilitzat en l´àmbit domèstic, però la seva recàrrega és més lenta, per tant és apte per motocicletes o per estacionaments de vehicles de llarga durada.
L´ús del servei es farà mitjançant una targeta RFID, que permet la seva personalització. Aquesta targeta es facilitarà tant a titulars de vehicles elèctrics com a activitats que en vulguin fomentar el seu ús. Temporalment es podrà obtenir sense cost per l´usuari, i caldrà sol·licitar-la a les oficines de l´Oficina d´Atenció Ciutadana (OAC) de l´Ajuntament.
En aquesta fase inicial, la targeta facultarà al seu titular a realitzar un nombre il·limitat d´operacions de recàrrega de bateria del vehicle elèctric. La durada de cada operació de recàrrega no podrà superar les tres hores, per tal de fomentar el seu ús, i permetre´n la rotació.
El punt de recàrrega està fabricat per l´empresa Selba. Consta d´una estació de recàrrega semi-ràpida d´intempèrie tipus monòlit, amb una presa de 22kW trifàsica tipus 2 i una de 3,6 kW monofàsica tipus Schuko. Aquesta instal·lació disposa també d´accessoris per connexió remota i software de programació i gestió, que permeten donar informació online de l´estat de la màquina, així com estadístiques de les hores realitzades de recàrrega.
La instal·lació i el manteniment del punt de recàrrega es realitza per l´empresa SECE, que tindrà un telèfon per emergències a disposició de l´usuari.
A partir d´aquesta primera instal·lació de punt de recàrrega s´ha establert un projecte de col·laboració entre l´empresa fabricant i instal.ladora, Selba i SECE, la UPC i l´Ajuntament de Manresa, en el que hi ha previst en una primera fase elaborar un aplicatiu que permeti saber als usuaris la disponibilitat a temps real del punt de recàrrega a través de les webs de les tres entitats, així com un aplicatiu que permetrà fer la reserva del punt de recàrrega amb anticipació, per tal de garantir l´eficàcia a l´usuari.
Pla d´implantació del vehicle elèctric a Manresa
Amb l´objectiu de disminuir la contaminació atmosfèrica local, reduir les emissions de contaminants i gasos d´efecte hivernacle, així com fer una ciutat més agradable per viure-hi, les regidories de Medi Ambient i de Mobilitat, han sumat els seus esforços per tal de donar un impuls a la implantació del vehicle elèctric a la ciutat. Donant compliment a documents marcs com són el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i els Plans d´Acció per a l´Energia Sostenible (PAES), en els quals es marquen línies estratègiques i actuacions concretes per tal d´assolir aquests objectius.
En primer lloc, amb un ajut de la Diputació de Barcelona, s´ha redactat un pla de mobilitat del vehicle elèctric a la ciutat.
Aquest pla té com a objectius principals, a banda de la reducció d´emissions contaminants, potenciar la mobilitat sostenible a la ciutat i sectors estratègics, incentivar la utilització de vehicles no contaminants en l´àmbit privat i serveis públics, i planificar una implantació sostenible (dotant la ciutat d´infraestructura de recàrregues i un model de gestió).
En aquest estudi s´ha elaborat un mapa amb les ubicacions actuals de punts de recàrrega de vehicles elèctrics (actualment d´activitats privades d´ús públic). També s´estableix una proposta de noves instal·lacions de punts de recàrrega tant a la via pública com a pàrquings públics, per tal de impulsar l´adquisició de vehicles elèctrics. També es defineixen propostes de col·laboració públic – privada per tal d´identificar activitats implicades en la mobilitat i poder establir estratègies comunes per tal d´impulsar l´ús del vehicle elèctric; estudiar la seva incorporació progressiva als serveis municipals i l´adopció de campanyes d´informació i promoció.