Reus, la capital de la mobilitat elèctrica del sud de Catalunya

Coincidint amb el 25è aniversari de l’empresa pública AMERSAM (actual Reus Mobilitat i Serveis, S.A.), l’Ajuntament de Reus va començar l’any 2014 l’aposta per vehicle elèctric amb la instal·lació de 9 punts de recàrrega públics i gratuïts.

page2_img1

La xarxa municipal permet recarregar un vehicle elèctric en nou punts de la ciutat: a tots els aparcaments subterranis de la ciutat (Oques, Prim, Pastoreta, Baluard, Carrilet, Sant Ferran i Llibertat) i en dos punts de superfície, un situat a la plaça del Pintor Fortuny, al costat de l’accés del pàrquing de la Llibertat, i un altre a l’àrea de zona blava de la Riera Miró. En total, la xarxa permet recarregar fins a 20 vehicles –cotxes o motos– de manera simultània. Les places són visibles i estan ben situades dins dels aparcaments, senyalitzades de color verd i amb el logo del vehicle elèctric; estan equipades amb una estació de recàrrega que s’adapta a tot tipus de vehicles elèctrics.
El 2014 es va tancar amb més de 510 usos i es van registrar més de 40 usuaris per poder aparcar i recarregar de manera gratuïta el vehicle a la ciutat de Reus.
Analitzant les càrregues per mesos, la demanda no va parar de créixer des de l’estrena de la xarxa la primavera de 2014 i va arribar al màxim al desembre, amb gairebé 130 usos.
L’any 2015 ha sigut un any de fort creixement de la demanda del servei. A data 14 de setembre de 2015 s’han realitzat un total de 1.252 recàrregues, consumint una energia de 11.600 Kw. El temps mig de recàrrega és de 4,24 hores. L’energia mitjana per cada recàrregaha estat de 7,5 Kw. L’Ajuntament encara no sap si prolongarà la gratuïtat del servei per l’any 2016.

page2_img1

Per poder recarregar el vehicle els usuaris han de disposar d’una targeta sense contace. Fins al setembre de 2015 se n’han emès 78. Entre els usos de les estacions, però, també s’hi compten usuaris esporàdics que estan de pas a la ciutat i que demanen poder carregar el seu vehicle elèctric a la xarxa municipal.

Què cal fer per aparcar i recarregar el vehicle?
Per poder aparcar gratuïtament mentre es recarrega el vehicle, només cal posar-se en contacte prèviament amb l’empresa municipal i acreditar la documentació tècnica del vehicle.

page2_img1

A les oficines de Reus Mobilitat i Serveis (situades al carrer de Sardà i Cailà s/n, a la 2a planta de l’edifici del Mercat Central) es facilitarà a la persona propietària d’un vehicle elèctric una targeta sense contacte, un dispositiu amb tecnologia Mifare. Aquesta targeta permetrà l’accés il·limitat a tots els aparcaments i estarà activada per connectar qualsevol de les 9 estacions de recàrrega de la ciutat.

Primera mostra de mobilitat elèctrica del Camp de Tarragona
El passat més de Maig de 2015, les empreses ETECNIC i Vaporlab van organitzar la primera mostra de mobilitat elèctrica del camp de Tarragona a la ciutat de Reus.

page2_img1

L’esdeveniment, el primer d’aquestes característiques a la zona del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, va contar amb la presència de les marques d’automòbils Renault i Nissan, així com d’empreses fabricants de punts de recàrrega com Ingeteam i empreses que utilitzen la mobilitat elèctrica per realitzar la seva activitat econòmica (CUÏC i Electrokars). L’acte el va inaugurar Marc Arza, regidor de l’ajuntament de Reus i el va tancar Isaac Sanromà, president de la Cambra de Comerç de Reus.

page2_img1

La jornada del matí anava dirigida al públic professional i va constar de dues conferències:
Leo Blázquez, de Reus Mobilitat i Serveis, S.A., va basar la seva conferència a l’experiència de l’empresa municipal, com es va passar de la idea a la realitat actual de la ciutat de Reus, com es gestionen els punts de recàrrega i cap a on s’encamina la gestió municipal en aquest àmbit. La dada rellevant que va aportar Blázquez va ser la mitjana de recàrregues diàries que es realitzen a Reus actualment, que es troba a 7.
Jorge Ríos, gerent de l’empresa Etecnic, que sota el títol “present i futur de la mobilitat elèctrica al Camp de Tarragona”, va repassar la situació actual de la demarcació i quins han de ser els eixos estratègics bàsics de la mobilitat elèctrica en els propers anys.

Reus ha esdevingut un referent en mobilitat elèctrica a nivell de tota Catalunya

page2_img1

Degut a la forta aposta de l’Ajuntament de Reus per la instal·lació de punts de recàrrega en via pública, l’ús de propi ajuntament de vehicles elèctrics i la cada vegada major implantació d’empreses del sector de la mobilitat elèctrica a la ciutat, Reus ha esdevingut un referent del sector a Catalunya. El passat més d’agost Cambrils va inaugurar els seus primers punts de recàrrega en via pública, una aposta que neix de l’experiència de la capital del Baix Camp.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.